Foltvirágok régebbi fotói itt megnézhetőek a másik blogban. IDE KATTINTVA!

2016. május 19., csütörtök

Foltvirágok hétvége



Egyszer volt, hol nem volt, egy Foltvirágnap. Nem is egy , hanem kettő!
Mit is jelent, hogy Foltvirágnap?
Április 30-ára és május 1-ére Gulyás Andi szervezett egy továbbképzést, ami új technikák megismerését jelentette. Helyszínünk a Veszprémi Agóra volt. Az igéretes program miatt igen nagy volt az érdeklődés, ezért két csoport alakult.
Vendégelőadóink: Kacsuk Éva, aki japán válltáskát tanított stencilfestéssel díszítve. Vargáné Orbán Erika különböző tűzéseket, és ezek megfestését mutatta meg.
Érdeklődve vártuk a stencilfestést. Előkészített anyagokat hoztunk: a táska oldalát, bélést, pántot, zsebeknek való anyagot, zippeket, csúszócsatot, és „szögletes” karikát. Az előkészítésre feltétlenül szükség volt, mert maga a festés igen aprólékos és időigényes munka.
Éva nagyon sok mintával készült: hagyományos rózsákat, modern figurákat, szecessziós motívumokat, kelta- és indián mintákat, és még sok mást hozott.
Nekiláttunk. Mindenki választott egy motívumot. Ezt felrajzoltuk a freezer papírra. Összevasaltuk a két réteget, hogy minél jobban tartson, és kivágtuk.  Ezután kezdődött az igazi „mulatság”.
A táska elejének szánt anyagra elhelyeztük a  mintát, és a kiválasztott színekkel, szivaccsal „töcskölni”/nyomkodni/ kezdtünk. A töcskölni szó – nem is tudom, miért -  mindenkit jókedvre derített.  Képzeljetek el 20 Foltvirágot, akik mosolyognak és töcskölnek. De voltak percek, amikor néma csen volt a teremben, mert mindenki alkotott.
Egyébként a töcskölést, ami egy szakkifejezés,  Évától tanultuk, aki nagyon sokat segített a színek kiválasztásánál, a színezésnél, hiszen legalább három színt  kellett alkalmaztunk, hogy minél szebb legyen a munka.
Így is lett! Kicsit vasaltunk, szárítottunk, szabtunk, és varrtunk. A fényképek bizonyítják , hogy csodák születtek.
Eljött a második nap.
Era elméleti oktatásával kezdődött:  különböző tűzéseket rajzoltunk papírra, jobb és balkézzel. A lényeg a vonalvezetés volt. Ha véletlenül valaki „beszorult „ -  pl. egy sarokba – Ő  elmagyarázta hogyan haladhatunk tovább.  
Ezt követően mintát választottunk, és felrajzoltuk az un.” szendvicsre”. Kezdődhetett a tűzés. Nekem még mindig szokatlan ez a feladat, kicsit nehézkesen mozgatom az anyagot. Tűzés után  festéssel folytattuk. Alapozással kezdtük, aztán színeztünk. Nagyon sok szín állt rendelkezésünkre, itt is több árnyalatot alkalmazhattunk: pl. keverhettük a színeket, tetszés- és ízlés szerint.   Többek számára ez is teljesen új technika volt. 
Mit szaporítsam a szót, mindkét nap alkotásairól a fényképek „beszélnek”
Amit még meg kell említenem:  A remek szervezést, Gulyás Andinak köszönhetően. Köszönet az Agórának, mert két nagy, világos termet biztosított, és  így kényelmesen dolgozhattunk.
 Szombaton készült képek:










Szóval így kell töcskölni? :)))




Nem varázslat, de a kezét kellett figyelni!



















 Vasárnap készült képeink:












lejegyezte:Szné Dvorák Erzsébet

Nincsenek megjegyzések: